Skończyliśmy kolejną realizację!

Nasza kolejna realizacja wyróżnia się zdecydowanie piękną lokalizacją działki. Ogród przytulony jest z dwóch stron do mieszanego lasu, w którym dominują sosny pospolite i dęby.

Naszym zadaniem było nadanie przestrzeni charakteru. W ogrodzie rosną wysokie sosny, królujące nad całością. Ciekawym elementem jest różnica wysokości – dom znajduje się ok 90 cm ponad poziomem reszty ogrodu. Właściciele wykonali już murki ze starej dużej kostki rozbiórkowej.

Podsunęło nam to pomysł na aranżację ogrodu, która musiała pasować do tego, co już jest. Problemem był wysoki taras pozbawiony barierki, miejsce bardzo niebezpieczne dla małych dzieci. Zaproponowaliśmy drewnianą donicę, dopasowaną do kształtu linii brzegu, która zamknęła taras. Na jej krawędzi można sobie usiąść, a zimozielone rośliny przewieszające się przez donicę, widać z salonu przez duże drzwi. Betonową surową ścianę tarasu obłożyliśmy drobną kostką granitową, co w połączeniu z drewnianymi belkami, dzielącymi ścianę na fragmenty, dało bardzo ciekawy efekt. Belki nie są jedynie dla ozdoby – donica mocowana jest dzięki nim do tarasu, co zapewnia jej stabilność. Nie ma szans, żeby ktoś się o nią oparł i zjechał na niższy poziom.

Przy takim rozwiązaniu jest sporo pracy, ale myślę że efekt jest tego wart. Dzięki zastosowaniu granitu, mamy pewność, że rozwiązanie będzie trwałe. Granit ma tę fantastyczna cechę, że jest 'niezniszczalny' – w zwykłym użytkowaniu oczywiście : ) Nie brudzi się, a jeśli już, to bardzo łatwo go wyczyścić, jest też bardzo odporny na mróz, no i jest naszym dolnośląskim materiałem lokalnym, a to też ważne. Ma dzięki temu rozsądną cenę, bo nie trzeba go wieźć z daleka.

Przestrzeń ogrodu ma miękkie, spokojne kształty, otaczające sosny. Duża przestrzeń pozostawiona została pod trawnik, dzięki czemu dzieci będą miały dużo miejsca do zabawy.

Przy domu pojawiła się drewniana pergola, w przyszłości porośnięta przez pnącza.Oddziela ona część ogrodową przytuloną do domu i podjazd do garażu. Pod pergolą rośnie pas trzcinnika odmiany 'Overdam', który dzięki smukłej budowie, stworzy na wąskim pasie rabaty, delikatną wizualną przegrodę. Wybrałam go przede wszystkim ze względu na wąski pokrój i ładne pasiaste ubarwienie liści.

Ogród podzielony jest nieformalnie na dwie części – część górna, na której dużo się dzieje – jest donica, granitowe murki, pergola. Oraz część dolną, w której najważniejsze są sosny, a rabaty miękko je opływają. Dzięki takiemu rozwiązaniu powstały dwie strefy – przydomowa wygodna strefa wypoczynku dla całej rodziny i strefa ogrodu łączącego się z lasem.

Już wkrótce wzejdzie trawa i przestrzeń zyska miękki zielony dywan, na którym będą tańczyć długie cienie starych sosen.

Więcej zdjęć na: http://www.formio.pl/ostatnie_realizacje.html

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *