Metamorfoza małego ogródka

Prezentowany ogródek powstał przed rokiem i miał być renowacją małego ogródka przy domu szeregowym. Nasi Klienci kupili dom z rozpadającym się tarasem wyłożonym płytkami, szeroką betonową ścieżką prowadzącą do domu i ogólnie mało funkcjonalnie zagospodarowaną przestrzenią. A dodatkową trudnością był fakt, że ogródek znajduje się w części frontowej i pełni jednocześnie funkcję przedogródka i właściwego ogrodu z tarasem, przy powierzchni równej ok. 55 m2.

Podstawowym założeniem naszego planu była totalna rewolucja, ponieważ żaden z elementów nie był wart zachowania. Pozostały jedynie obrośnięte winobluszczem ściany ogrodu.

Po rozmowach z Inwestorem wyklarowały się wytyczne projektowe:

– w ogrodzie musiał pojawić się domek gospodarczy, ponieważ dom nie przewidywał żadnego miejsca na rowery i narzędzia,

– taras musiał zostać powiększony, żeby był wygodniejszy,

– ze względu na małe dziecko, trawnik powinien być na tyle duży, żeby było miejsce na zabawę.

My zaplanowaliśmy dodatkowo:

– niwelację bardzo niewygodnych różnic poziomów,

– zastosowanie szlachetniejszych materiałów.

A ogród przed realizacją wyglądał tak:

Pierwszym etapem było stworzenie projektu:

Ze względu na niewielką ilość miejsca zaprojektowano ścieżkę wijącą się przez ogródek, dzięki czemu omija domek narzędziowy po prawej stronie wejścia na posesję i taras przy domu. Taki zabieg pozwolił na wprowadzenie zieleni pomiędzy nawierzchnią i tarasem, dając poczucie oddzielenia tych stref. Ścieżka została również zwężona do szerokości 1m, pozwalającego na wygodną komunikację. Zyskaliśmy jednocześnie więcej miejsca na ogród.

Aby zniwelować bardzo wysoki schodek na taras i na taras wejściowy do domu, ścieżka została poprowadzona ze spadkiem w stronę furtki {w poprzednim wcieleniu była po prostu płaska}. Trawnik również zyskał lekki spadek 'od domu'.

Nowy taras powstał z betonowych jasnych płyt, z obrzeżem z kostki granitowej. Tych samych materiałów użyto na ścieżce, odwracając jednak proporcje – ścieżka jest wykonana z drobnej granitowej kostki, natomiast jej przebieg podkreślają betonowe płyty. Taras został dodatkowo powiększony, aby swobodnie stanął na nim stół z krzesłami, bez ryzyka spadnięcia.

Wejście do domu wyłożono płytami granitowymi, dzięki czemu powstała trwała mrozoodporna powierzchnia, odporna na zabrudzenia i łatwa w utrzymaniu. Na 'ganku' pojawiły się również dwie szare donice z bukszpanowymi kulkami i obszerna ława z drewna egzotycznego, kryjąca w sobie schowek na zabawki.

A taki rezultat uzyskaliśmy:

Stanisław Jakub Hejna Lubisz ten wpis

One Comment

on “Metamorfoza małego ogródka
One Comment on “Metamorfoza małego ogródka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *